Geschiedenis

Café De Twee Zwaantjes is een iconisch café gelegen in het hart van de Amsterdamse Jordaan. Het café heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de jaren 1800, toen het oorspronkelijk werd geopend onder de naam “De Vergulde Turf”.

In de late jaren 1800 werd het café gekocht door de familie De Vries en omgedoopt tot “De Twee Zwaantjes”. Het café groeide al snel uit tot een populaire ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking van de Jordaan en was ook geliefd bij artiesten en schrijvers.
 
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Café De Twee Zwaantjes een ontmoetingsplek voor verzetsstrijders en onderduikers. De eigenaar van het café, Kees de Vries, was zelf ook actief in het verzet en verleende hulp aan Joden die op de vlucht waren voor de nazi’s.
 
Na de oorlog bleef Café De Twee Zwaantjes een belangrijk ontmoetingspunt voor de Jordaanse gemeenschap en ook voor de Amsterdamse literaire scene. Schrijvers als Simon Carmiggelt en Johnny van Doorn waren regelmatig te vinden in het café en het was een geliefde plek voor boekpresentaties en literaire avonden.
 
In de jaren 80 van de vorige eeuw dreigde Café De Twee Zwaantjes gesloten te worden, omdat de eigenaar het pand wilde verkopen. Dit leidde tot een grote protestactie van de buurtbewoners en de literaire gemeenschap van Amsterdam. Uiteindelijk werd het café gered en in 1994 werd het zelfs aangewezen als gemeentelijk monument.
 
Vandaag de dag is Café De Twee Zwaantjes nog steeds een geliefde ontmoetingsplek in de Jordaan. Het interieur van het café ademt nog steeds de sfeer van vroeger en het is een populaire plek voor zowel locals als toeristen om te genieten van een drankje en een praatje te maken.

Naast de rijke geschiedenis en gezellige sfeer staat Café De Twee Zwaantjes ook bekend om zijn live muziek. Regelmatig worden er optredens georganiseerd waarbij traditionele Nederlandse liedjes worden gezongen en er muziek wordt gespeeld op de accordeon.

De muziekstijl die in het café wordt gespeeld, past perfect bij de authentieke sfeer van het pand en de Jordaanse gemeenschap. Het is dan ook geen verrassing dat Café De Twee Zwaantjes vaak wordt genoemd als een van de beste plekken om te genieten van live muziek in Amsterdam.

Het is een geweldige plek om te bezoeken als je geïnteresseerd bent in de Nederlandse cultuur en tradities. En als je geluk hebt, kun je misschien wel meezingen met de lokale liedjes en genieten van een onvergetelijke avond in een van de meest iconische cafés van Amsterdam.